2017-11-04

trukwa na parze 蒸丝瓜

Uwielbiam trukwę za jej nienachalną słodycz i orzeźwiającą konsystencję. No i za to, jak bardzo się lubi z czosnkiem :)

Składniki:
  • trukwa
  • parę ząbków czosnku
  • ewentualnie sos sojowy/ostrygowy
Wykonanie:
  1. Trukwę solidnie wyszorować szczotką i pokroić w poprzek na dwucentymetrowe kawałki.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę i zalewamy łyżką lub dwiema wrzątku. Ma powstać dość gęsta, jednorodna papka.
  3. Niewielką łyżeczką wybierać z trukwy miąższ, uważając, żeby nie przebić się przez "dno" i żeby nie uszkodzić ścianek. W powstałą dziurę wkładać papkę czosnkową - ilość zależy tylko od Waszego gustu i Waszej tolerancji na czosnek.
  4. Gotować na parze około 10 minut.
  5. Można do smaku doprawić sosem sojowym - parę kropli na jedną cząstkę trukwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.