2008-03-12

kurczak w cytrynach

Następny przepis z łatwej kuchni chińskiej. Nie wiem, na ile jest chiński (ja się z takim daniem na żywo nie spotkałam), ale jest pyszny za to.

Składniki:
  • filet z kurczaka, pocięty w paski
  • 1 białko
  • sól
  • olej sezamowy
  • mąka kukurydziana
  • olej
  • dymka/szczypiorek do przybrania
  • pół wyciśniętej cytryny
Na sos:
  • bulion
  • wyciśnięta cytryna
  • odrobina cukru
  • sos sojowy 
  • wytrawny alkohol
  • drobno posiekany czosnek
  • chilli do smaku
Wykonanie:
  1. Kurczaka, rozkłócone białko, sól, olej sezamowy i odrobinę mąki kukurydzianej wrzucić do michy i wymieszać, żeby zamarynować kurczaka. Jakieś pół godziny wystarczy. 
  2. Wrzucamy nieszczęsne resztki zwierza na gorący tłuszcz i obsmażamy do zbielenia mięsa.
  3. Odsączamy kurczaka (albo nie, jesli lubimy tłuste), a kiedy kurczak jest zajęty odsączaniem się, my zajmujemy się zrobieniem sosu.
  4. Składniki sosu zagotować, zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną z wodą, a następnie wrzucić doń usmażonego wcześniej kurczaka i wymieszać, aż wszystko pokryje się gęstym sosem.
  5. Przybrać cebulką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.